• Türkçe
  • İngilizce

Son Yazılar

Kategoriler

Boru Bükme Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Boru bükme makinesi, bakır, paslanmaz çelik, alüminyum vb. boruları bükmek için kullanılan bir araçtır. Manuel olanlardan otomatik olarak bükebilenlere kadar çok çeşitli boru bükme makineleri bulunmaktadır.

Boru Bükme Makinelerinin Sınıflandırılması

Endüstriyel alanda kullanılan farklı tipte ve özelliklerde boru bükme makineleri bulunmaktadır. 3 farklı kategoride bunları sınıflandırabiliriz:

Manuel boru bükücü: Genellikle küçük çaplı ve ince et kalınlıklı boruları bükmek için kullanılır. Doğruluk, tekrarlanabilirlik ve ürün başına maliyetin önemli olmadığı ve üretim hacimlerinin de düşük olduğu ürünler için kullanılırlar. Kısacası, bunlar el yapımı ürünler için idealdir.

Hidrolik boru bükücü: Büyük çaplı ve kalın duvarlı boruları bükebilir ancak sınırlı tekrarlanabilirliğe sahiptir. Bu teknoloji çok güç tüketir, yavaş çalışır, çok fazla ısı ve gürültü üretir, kullanımı kolay değildir, deneyimli operatörlerin kurulumunu gerektirir ve çok fazla bakım gerektirir.

CNC boru bükme makinesi: Çok çeşitli boru çaplarını ve et kalınlıklarını hızlı ve son derece tekrarlanabilir bir şekilde bükebilir. Kurulum çok daha basittir, güç tüketimi ve bakım çok daha düşüktür ve bükme işleminin kontrol edilebilirliği hidrolik makinesine oranla çok daha yüksektir. Bu nedenle bu makineler, zaman içinde yüksek üretkenlik, üretim değişikliği kolaylığı ve tekrarlanabilirlik istendiğinde en uygunudur.

Bir Makine Seçerken Bilinmesi Gereken Kriterler

1. Boru Çapı

Boru bükücü seçerken kesinlikle dikkate alınması gereken ilk kriter boru çapıdır. Maksimum çap, bir boru bükücünün ayırt edici bir özelliğidir. Makine seçiminde bükülecek boru çaplarının aralığının (iç ve dış çaplar dâhil) belirlenmesi ve buna göre makine seçimi önemlidir.

Tüm boru çaplarınızı işlemek için doğru kapasiteye sahip bir bükücü satın almayı düşünün. Çok büyük olmadığından emin olun, çünkü bu çok fazla maliyete, aynı zamanda daha düşük üretkenliğe ve artan güç tüketimine yol açar.

Aşağıdaki tabloya bakın, maksimum çapla mümkün olandan çok daha küçük çaplı boruları bükmek için daha büyük makinelerin kullanılabileceğini göreceksiniz. Aslında, insanlar genellikle kalın duvarlı, küçük çaplı boruları veya sert metalden yapılmış boruları bükmek için daha büyük kapasiteli makineler kullanılır.

2. Boru Kalınlığı

Et kalınlığı, boru bükücü seçerken dikkate alınması gereken önemli bir parametredir.

Et kalınlığı yüksekse, gereken bükme kuvveti daha fazla olacaktır ve daha büyük kapasiteli bir makine seçilmelidir.

Buna karşılık, et kalınlığı ince ise, eğilme momenti sınırlandırılabilse de, eğilme konumunda yırtılma veya buruşma riski vardır.

Bu durumda,  bükme işleminin kontrolü temel bir rol oynar. Bu nedenle CNC boru bükücü eksenlerin hassas yönetimi için en uygun çözümdür, bükme kuvveti, bükme hızı vb. kontrol etmenizi sağlar.

3. Boru Malzemesi

Bükme işleminde malzemenin sünekliği çok önemlidir. Malzeme ne kadar sünek olursa, bükülmesi o kadar kolay olur. Bakır, bronz veya düşük karbonlu çelik gibi malzemeler, daha düşük bükme kuvvetleriyle kolayca bükülür.

Karbon çeliği,  alaşımlı çelik,  titanyum alaşımı vb. gibi sert malzemeleri bükmek çok daha zordur. İterek bükme kullanılarak da bükülebilir. Bu malzemelerin elastikiyeti daha yüksek olduğu için yay kompanzasyonu gerekli hale gelir.

4. Hata Toleransı

Bükme makinesinin hatası ne kadar küçük olursa, iş o kadar doğru, kalite o kadar yüksek ve numune ürüne o kadar benzer. Özellikle otomobil, havacılık, elektronik vb. gibi bazı yüksek teknoloji endüstrilerinde hatanın ±0.1° veya ±0.1mm olması gerekir (bükülme açısı hatası, besleme hatası, uzunluk hatası v.b)

5. Kalıp Sayısı

Takım yığınlarının sayısı, makineye birden fazla bükme kalıbı takabilme yeteneğidir. İstifleme takımının yararı, birden fazla kalıba sahip olması, birden fazla yarıçapla çalışmanın tek bir kurulumda tamamlanmasına, parça doğruluğunu daha iyi iyileştirmesine ve malzeme taşımasını azaltmasına olanak tanır.

Bir makine birden fazla otomatik bükücüyü barındırabilir ve kullanıcıya farklı boruları bükerken daha fazla tasarım özgürlüğü sağlar ve iki büküm arasındaki mesafe sıfıra düşürülebilir.

6. Borunun Şekli

Ürünleriniz temel şekilli borular ise büküm makinesi seçmek kolaydır. Standart olmayan profilleri büküyorsanız, düzgün bir şekilde bükmek için bükme kuvveti, kalıp boyutu ve özel aksesuarlar açısından farklı özelliklere sahip bir makineye ihtiyacınız olabilir.

7. Bükme Kalitesi

Büküm kalitesi, yapılan ürünün deformasyonu, çizilmesi, düzgünlüğü gibi birçok yönü olduğu için mutlak olarak tanımlanamaz.

Bazı durumlarda, bükülme açısının doğruluğu ve tekrarlanabilirliği veya düz bölgelerin uzunluğunun doğruluğu önemlidir. Otomotiv, havacılık,  endüstriyel araç ve elektronik endüstrileri için üretilen bileşenler genellikle bu kriteri karşılamaktadır.

Diğer durumlarda, mobilya veya motosiklet egzozları alanında olduğu gibi, bükülme alanının yuvarlaklığı ve ayrıca kulp ve kırışıklıkların olmaması gibi estetik yönler bu parçalar kadar önemlidir.

Bazı ürünler, bükülmüş bileşenin şekil özgürlüğünü kısıtlamazken bu özelliklerin tümünü gerektirir.

Ayrıca verimlilik, büküm hızı, makine kapasitesi gibi dikkat edilmesi gereken birçok makine parametresi vardır.

Boru Bükme Makinesi Alırken Saygın Markaları Tercih Edin!

Prestijli markalar, iyi ve kaliteli ürünlerin garantisidir. En iyi markalarla çalışan distribütörlerden boru bükme makineleri satın almak, kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olacaktır. Boru bükme makineleri satın almak için güvenilir bir yer arıyorsanız doğru yerdesiniz. Ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak ve fiyat teklifi için bize ulaşabilirsiniz.