• Türkçe
  • İngilizce

Son Yazılar

Kategoriler

Sac Metal Kesme ve Profil Bükme İşlemleri Nasıl Yapılır?
  • 11.10.2022

Sac metal, birçok farklı endüstride yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Çelik, alüminyum, bakır, pirinç gibi çeşitli malzemelerden üretilebilir ve endüstriyel ve imalat dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılabilecek kadar çok yönlüdür.

Sac metal, esnekliği, gücü ve özellikle işlenebilirliği nedeniyle hassas bir şekilde manipüle edilebilir ve modern tasarımcılara birçok fayda sağlar. Sac, metalden oluşan bir malzemedir. Sertlik, iyi ısı direnci ve mukavemet gibi metalin tüm özelliklerine sahiptir.

Sac İmalat

Sac metal makineler, yapılar, kontrol panelleri, raflar ve daha fazlasını yapmak için kullanılır. Sac metal oluşturmanın veya kullanmanın birçok yolu vardır.  Bu nedenle farklı uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Üretim süreci şunları içerir:

Damgalama : Metal damgalama soğuk şekillendirme işlemidir. Damgalama işlemi hızlı ve ekonomiktir, bu da onu bitmiş metallerin seri üretimi için ideal hale getirir. Damgalama işlemindeki işleme tekniklerinden bazıları kabartma, bükme ve kaplamadır.

Bükme : Büküm adından da anlaşılacağı gibi metalin istenilen şekillerde şekillendirilmesi işlemidir. Metal genellikle tek bir eksen etrafında bükülür. Amaç, metali erime noktasının üzerinde, ancak gerilme mukavemetinin altında bükmektir.

Rulo Şekillendirme : Bir bobin oluşturarak, sacın tüm uzunluğu boyunca düzgün bir bükülme elde etmek için metali silindirler aracılığıyla besleme işlemidir.

Esneme : Metalik malzemeler çeşitli el aletleri veya makineler tarafından gerilir veya çekilir.

CNC Makine Kesimi : Endüstriyel/imalat uygulamalarında sac metal kesimi, lazer, plazma, su jeti vb. gibi bilgisayarlı sayısal kontrol (CNC) kullanan hassas bir işlemdir. Ürün üretmek için CNC makineleri kullanılır. Metalle çalışmak söz konusu olduğunda, otomatik sistemler insanın en iyi dostudur.

Sac Metal Türleri

Uygulamaya ve üretim sürecine bağlı olarak, sac metal birkaç farklı metal türünden oluşabilir. Alüminyum ve çelik en çok yönlü ve en çok kullanılan metallerdir.

Alüminyum : Çelik kadar dayanıklı olmasa da alüminyum çok daha hafif bir alternatiftir. Düşük sıcaklıklarda iyi performans gösterir, bu nedenle genellikle soğutma, uzay mühendisliği, çatı kaplama vb. uygulamalarda kullanılır.

Çelik : Minimum çekme mukavemeti, kabul edilebilir süneklik ve tokluk özellikleri ile oldukça elastiktir. İnşaat sektöründe ve mekanik konstrüksiyonda kullanılmaktadır.

Bakır : Bakır, dekoratif uygulamalar için yaygın olarak kullanılır ve aynı zamanda mükemmel bir elektrik ve korozyon iletkenidir.

Magnezyum : Magnezyum, düşük yoğunluklu sert ve sağlam bir metaldir. Son zamanlarda otomotiv endüstrisi için bazı otomobillerin gövde panellerinde alüminyumun yerini alabilecek yeni bir magnezyum alaşımı üretildi.

Pirinç : Pirinç, aksesuarlar ve bileşenler için mükemmel bir metaldir. Pirincin akustik özellikleri ve korozyon direncinden dolayı farklı alanlarda kullanılmaktadır.

Bakır : Düşük erime noktası ve üstün mukavemeti ile bakır, madeni para, dekoratif mimari ve elektrik telleri yapımında kullanılır.

Sac İşleme Teknolojisi

Sac işleme, mekanik endüstrisinde çok kullanılan bir terimdir. Lazerle kesme, delme, bükme gibi malzemenin yüzeyini etkileyen çeşitli işleme işlemlerini ifade eder.

Günümüzde sac işleme ve imalatı modern CNC makineleri ile yapılmaktadır. Bu nedenle sac işleme yönteminin, kullanıcıların istediği tasarım ve boyutlara göre metal sacların şeklini değiştirmek için modern ve özel makine ve ekipmanların kullanılması yöntemi olduğu söylenebilir.

Ürün işleme yöntemine bağlı olarak  CNC bükme makineleri, lazer kaynak makineleri, CNC lazer kesim makineleri veya delme makineleri gibi farklı özel makineler kullanılmaktadır.

En Yaygın Sac İşleme Yöntemleri

Hali hazırda birçok farklı sac işleme yöntemi ve işlemi bulunmaktadır. Ancak, işleme sürecinde her yöntemin farklı rolleri ve görevleri olacaktır. En temel yöntemler şunlardır:

Sac kesme işlemi, kullanıcının istediği şekil, boyut, tolerans ve bitişte ürünler üretmek için sac malzemenin yüzeyinden fazla parçaların çıkarılması işlemi anlamına gelir.

Şu anda en yaygın olarak kullanılan üç sac kesme yöntemi vardır:

Geleneksel metal kesme : Bu, işlenecek malzemeyi kesmek için çok yüksek sertlikte bıçaklar kullanma yöntemidir. Bu yöntemin sınırlılığı, yalnızca bakır, alüminyum, demir vb. gibi yumuşak metalleri işleyebilmesidir. Bu yöntemle işlenmesi oldukça basittir ancak çok zaman alıcıdır. Manuel kesme işlemleri ve uygulaması çok karmaşıktır, bu nedenle doğruluk yüksek değildir.

Plazma kesicilerde Plazma-Oksijen/gaz kesme teknolojisinin kullanılması:  Yöntem genellikle 50 mm veya daha fazla kalınlığa sahip iğnelerle kullanılır. Bu yöntemin avantajı, işleme maliyetinin düşük olması ve kalın parçaların dahi kesilebilmesidir. Sınırlaması, doğruluğunun yüksek olmamasıdır.

CNC lazer makinesi ile sac kesme yöntemi : En modern metal kesme işleme yöntemidir. Bu yöntem, sac metal malzemeleri kesmek için bir lazer ışını kullanır. Entegre teknoloji, otomasyonla çalışmak üzere programlanmıştır. Bu yöntem yüksek ekonomik verim sağlar, işlem süresi kısalır ve işlemi gerçekleştirecek insan gücü azalır.

Metal bükme ve bükme yöntemi, metal şekillendirme işlemi olarak da bilinir.

En yaygın olarak kullanılan sac şekillendirme yöntemleri  bükme ve katlamadır. Bu yöntemde malzemenin kohezyonu vardır. Şu anda, daha doğru boyut toleransları sağlamak için işleme için genellikle CNC katlama makinelerini kullanıyorlar.

Katlama, çok güçlü bir kuvvete dayalı olarak, metal levhaların köşelerinin istendiği gibi deforme edilmesi veya kenarlarının bükülmesi işlemidir. Bilgisayarda önceden programlanmış bir çizime göre iş parçasına güçlü bir kuvvet uygulamak için bir pres kullanılır. Sac iş parçaları, yaklaşık +-0.5 mm toleransla doğru boyuta, bükülme açısına göre şekillendirilecektir.

Profil Bükme İşlemi ve Yöntemleri

Profiller, inşaat dâhil çeşitli amaçlar için kullanılan metal ekipmanlardır. Profillerin hazırlanabilmesi için hammaddelerin farklı aşamalardan geçerek istenilen şekillere dönüştürülmesi gerekmektedir. Örneğin, bu yöntemlerden biri, söz konusu çelik sacların lazer veya testere türleri gibi kesme cihazları kullanılarak kesilmesidir.

Bükme Nedir?

Çeşitli çelik profillerin şeklini değiştirme işlemine metal bükme denir. Bükme için büyük ve modern makineler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu makineler, mühendislerin gözetiminde çalışarak standart profilleri pazar ve müşteri ihtiyaçlarına göre bükmekten sorumludur.

Bu işlemin yapıldığı cihaza profil bükme cihazı denir. Elbette bazen bu cihaz, bükme cihazı olarak da bilinir. Bu alet, istenilen parçayı özel işlemlerle ve sahip olduğu tasarımın tipine bağlı olarak gerekli standardı kullanarak birkaç adımda büker.

Bükme işlemi, profilleri çeşitli yuvarlak, spiral, yay ve diğer faydalı şekillere dönüştürebilir. Günümüz cihazları, petrol, gaz, petrokimya, hidroelektrik santralleri, makine yapımı ve ekipmanları, gemi yapımı ve metal yapılar gibi çeşitli endüstrilerde kullanılan metal profilleri bükmek için ideal araçlardır.

CNC Profil Bükme Teknolojisi Seçenekleri

CNC soğuk bükme teknolojisi, tam olarak mevcut pazarın talep ettiğini sunar. Uygun maliyetlerle mükemmel kalitede, nispeten esnek bir şekilde tasarımlar oluşturmanıza olanak tanır.

Otoyol korkulukları, araba ve kamyon yapımı, uçak, teleferik, otobüs ve tren yapımı, yüzme havuzu çatı kaplama, cephe sistemleri, alüminyum pencereler, tasarım mobilyalar ve daha birçok ürünün hassas bir şekilde üretilmesini sağlar.

CNC Metal Kesme ve Profil Bükme Makineleri için Doğru Firma ile Çalışın!

ÖZKA, 40 yılı aşan tecrübesiyle Dünyanın en kaliteli CNC metal kesme ve bükme makinelerini müşterilerine sunmakta ve satış sonrası verdiği teknik servis hizmetleri ile öne çıkmaktadır. Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak ve en iyi CNC makinelerine sahip olmak için bize ulaşın!